Култура и история

Потопете се в многоцветна културна палитра

Релаксът е несъмнено в основата на всяка почивка. Вярваме, че изживяването придобива допълнителна стойност, когато успее да обогати и разшири възприятията ни, чрез опознаване на културните забележителности на дадена дестинация. Заобикалящата ни територия е изпъстрена със значими обекти на богатото културно-историческо наследство на България. Къмпингът е перфектна отправна точка за множество интересни, кратки, еднодневни екскурзии по време на вашата лятна или зимна ваканция в Сапарева баня. Особено популярни са включените в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО - манастирът „Свети Иван Рилски” и Боянската църква „Св.св. Николай Пантелеймон”.

За ваше улеснение предоставяме списък на нашите любими културно-историческите обекти в радиус от около 70км.

Близки забележителности

САПАРЕВА БАНЯ И ГЕЙЗЕРЪТ

Градчето се слави с богато културно-историческо наследство и се отличава със своите горещи минерални извори и техните лечебни свойства. Регионът е бил заселван още в дълбока древност. Най-старото известно име на града е Германея, което означава „гореща вода” на езика на траките. Именно тук извира най-горещият гейзер в континентална Европа – символът и гордост на града, отличаващ се със зашеметяващата температура от 103°C.

Дистанция: 0,5 км

ЦЪРКВАТА „СВ.НИКОЛА”

Църквата „Свети Никола” е построена през ХII-XIIIв. и се намира в централния градски парк на град Сапарева баня. Отличава се със своята архитектура - кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида. Постройката е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. И до днес представлява един от малкото оцелели и добре запазени средновековни паметници в цяла Западна България.

Дистанция: 0,8 км

САПАРЕВОБАНСКИ МАНАСТИР

Манастирът „Св. Стефан” е разположен на брега на река Джерман, близо до град Сапарева баня, като е основан през Втората българска държава и по време на турското робство е опожаряван на няколко пъти. Днес е действащ и представлява комплекс от църква, жилищни сгради и аязмен параклис. Местността около манастира е много красива и е една от прекрасните възможностти за кратка рзходка докато сте отседнали в 7 Lakes Camping.

Дистанция: 3 км

РЕСИЛОВСКИ МАНАСТИР „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН”

Манастирът„Покров Богородичен” е разпололожен в северозападното подножие на Рила, на около 1,5км от село Ресилово и само на няколко километра от Сапарева баня. Посещението на манастира може да се комбинира с разходка до очарователния Овчарченски водопад. Храмът е постоянно действаща женска обител и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.

 

 


Дистанция:
7 км

МУЗЕЕН КОМПЛЕКС “ЦАРИ МАЛИ ГРАД”

Цари Мали град се намира в с. Белчин и се състои от: средновековната църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост. Периодите на изграждане на крепостта са два - на траките (VІІІ-VІ в пр. Хр.) и на римляните. Обектът е обявен за паметник на културата и е чудесна дестинация за полудневна разходка от къмпинга. Зад крепостта е обособен детски кът със съоръжения за игра, има възможност за разходка с кон или само за отдих.Дистанция:
18 км

САМОКОВ  И СЕЛО ГОВЕДАРЦИ

Самоков и близкото с.Говедарци има какво да предложат в културен аспект. В града може да разгледате историческия музей, който е част от 100-те национални туристически обекта. Също така препоръчваме да видите Девическия манастир „Покров Богородичен” и красивата Чадър чешма. На територията на с. Говедарци има останки от древно селище, датиращи от времето на Римската империя. В околностите има манастири, параклиси и църкви. През август селото е домакин на уникалния фестивал на билките „Дар от природата”.

Дистанция: 29 км/41 км

По-далечни забележителности

КРЕПОСТ „ПАУТАЛИЯ” И KЮСТЕНДИЛ

Пауталия е късноантична и средновековна крепост, изградена в края на IV –началото на V век. Намира се на хълма „Хисарлъка“, издигащ се на 2км от гр. Кюстендил. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата с „национално значение”. Пауталия е бил един от големите антични римски градове в провинция Тракия. Крепостта е реставрирана и предлага прекрасни гледки към града. Може да комбинирате с посещение на художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил или уникалния празник на черешата, провеждащ се ежегодно в края на юни.


Дистанция:
60 км

БОЯНСКАЦЪРКВА„СВ.СВ. НИКОЛАЙ ПАНТЕЛЕЙМОН”

Църквата „Св. св. Никола и Пантелеймон” се намира в подножието на Витоша, в софийския квартал Бояна. Тя е един от малкото средновековни паметници на християнското изкуство, запазени до днес. Постройката е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. и дължи своята слава основно на стенописите от 1259 г., които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. Всяко от пресъздадените над 240 изображения се отличава синдивидуалност и висока художествена стойност.

Дистанция:
68 км

РИЛСКИ МАНАСТИР „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ”

Рилският манастир „Св. Иван Рилски“ е един от символите на България, включен през 1983 г в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Намира на 1147м надморска височина в сърцето на Рила, Югозападна България. Смята се, че манастирът е основан от отшелника Иван Рилски през Х век, по време на царуването на Цар Петър (927–968). По-късно се превръща в културно и духовно средище на цялата българска държава. Днес е действащ мъжки манастир превърнат в музей, като всички културни богатства, съхранени през вековете, са свободни за достъпа на посетители.
Дистанция: 72 км

За нас

Сгушен в подножието
на величествената Рила,
7 Lakes Camping е перфектното
кътче за отдих за цялото семейство.

Локация

Ул.Серафим Йорданов 1,
Сапарева баня, 2650,
(до комплекс "Плажъ")

Контакти

info@7lakescamping.com
+359 879 12 63 30
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram