Колекционери на Изживявания

март 6, 2024
Няма как да не ви разкажа за срещата ми със Stephan, Kerstin, Emilie & Jacob - или просто Erlebnissammler. Наглед едно уж обикновено изглеждащо Германско семейство тръгнало на тур из Европа с преустроен в кемпер…камион MAN. Само няколко разменени изречения с нашите главни действащи лица бяха достатъчен атестат бързо да ме потопят в многопластова одисея, съградена от ясна визия за смисъла на живота, стойността на споделените семейни моменти, и смелостта да строшиш оковите на материалния свят. Всичко това с единствена цел да колекционираш изживявания, които носят несметно душевно богатство.
През 2018 г. Stephan и съпругата му започват да плануват амбициозно пътешествие, с начална точка Бавария, и крайна цел достигане на Китай по суша. Подбудата е простичка: споделена жажда за пътешествия и потапяне в нови култури. За да спонсорират своята визия за нов живот Stephan и Kerstin продават къщата си до Нюрнберг, както и почти всички материалните придобивки, с които разполагат до онзи момент. Част от събраните пари инвестират в специално изработен кемпер-камион, отличаващ се с красива и голяма дървена каросерия. Машината става техен нов дом, в който успяват да натоварят само най-необходимото и собствените си мечти. Stephan подпомогна инициативата като работи дистанционно като business coach, а съпругата му е посветила голяма част от времето си в home schooling, т.е. играе ролята на основен учител за децата.
Снимка на семейството пред българското знаме

Потапяне в чисто нов живот

Така през септември 2021г оставят родината зад гърба си, но както често става, плановете им остават само на теория. Пандемията и усложнената геополитическа обстановка възпрепятства придвижването им в посока Китай. Научават урок, които бързо и сигурно задава курса на пътешествията им - пътуват без план и остават на дадени място, толкова колкото чувстват, че трябва. Преминават през редица държави като Албания, Гърция, Турция, Армения, Гърция, Тунис, Италия, Северна Македония, Румъния и разбира се България. Споделят ми, че не робуват на стереотипи и поради тази причина, следващите дестинации към които са се насочили са Иран и Ирак. Същевременно целта да достигнат Азия остава все така жива.
Страстта им към пътуването е постоянно подхранена от копнежа да опознават нови места и да контактуват с местните хора. Stephan продължава своя разказ и лесно ме убеждава, че той и семейството му са си самодостатъчни. По тази причина често търсят места сред природата и малките селца, където да се базират. Така лесно срещат местни хора и развиват силна връзка с природата в държавата, където се намират. Нашите герои са силно убедени, че по този начин изучават много повече за региона, през който преминават, културата и живота на местните. Това са техните своеобразни музеи и туристически брошури - съвсем реални и достъпни. Историята продължава с разказ за прекрасни моменти, които няма как да забравят - дегустация на традиционна храна в домове на дружелюбни местни, опитване на домашно приготвена ракия в Грузия и безброи приятни разговори с хора от цял свят. Преди всичко изграждат безценни приятелства, които ги мотивират да продължават точно този начин на живот.

Когато имаме по-малко, всъщност имаме повече

Неусетно минава времето прекарано в разговори със Stephan и Kerstin. Поглеждам към децата им, които тичат и се смеят с ефирна лекота. Замислям се за смисъла на живота, и кога за последно съм виждал деца, които нямат традиционен дом, а изглеждат толкова щастливи. Сякаш като плануван епилог Stephan ме връща в настоящия момент с думите - “ Най-важното нещо за нас е потапянето в същинската култура на държавите през, които минаваме защото това са моментите, които завинаги остават в сърцата ни. Поради тази причина решихме да колекционираме изживявания, които е невъзможно да забравим и ни сплотяват като семейство”. Питам ги какво следва оттук насетне, като още преди да съм завършиш въпроса си осъзнавам, че е риторичен. Stephan се усмихва леко и казва - “ Живеем без план. Обещали сме си, че продължаваме докато първият от нас изрече думите - стига толкова, време е да се връщаме.”
На свой ред и на моето лице се прокрадва усмивка, осъзнавайки колко нереално далеч е подобен сценарии за нашите приятели от Erlebnissammler. Не съм специалист по немски език, но в последствие разбрах че това означава колекционери на спомени, точно както вече бях решил да озаглавя тази история. След разговорът ми със Stephan и Kerstin стотици мисли бушуват в главата ми. За секунда питам себе си дали човек може наистина да забогатее ако колекционира нещо, което няма материална форма и не може да докосне. Някак си ме обзема невероятна лекота, т.к. почти мигновено осъзнавам колко безкрайно богат се чувствам след тази среща. Поредното доказателство, че моментите прекарани на къмпинг събуждат емоции и изживявания, които вдъхновяват да се докоснем до живота в най-истинската му форма.
Нетърпелив съм да се докосна до следваща вълнуваща среща, която съдбата е подготвила. А вие може да започнете своята собствена къмпинг история в 7 Lakes Camping - там, където духът е свободен и сърцето се радва.
Може да се докоснете до приключенията на Stephan и семейството му, като последвате профила им в Instagram и YouTube.

За нас

Сгушен в подножието
на величествената Рила,
7 Lakes Camping е перфектното
кътче за отдих за цялото семейство.

Локация

Ул.Серафим Йорданов 1,
Сапарева баня, 2650,
(до комплекс "Плажъ")

Контакти

info@7lakescamping.com
+359 879 12 63 30
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram