Животът е Отражение на Това, Което Даваме

март 6, 2024
Някъде по обяд в една гореща неделя към края на август, без да подозирам съдбата ми бе определила вълнуваща среща с Elzo de Haan и съпругата му Aldje van Helden. Главните действащи фигури в тази история са възрастна двойка от Enschede, средно голям град разположен в източната част на Нидерландия, съвсем недалеч от границата с Германия. Първоначалната ми преценка за тях бе, че просто са поредните гости от страната на лалетата, които преминават за кратко през България. Интуицията ми обаче подсказваше, че в Elzo и Aldje има нещо наистина специално. Издаваше го топлината в очите им и чистата усмивка, която разчитах като символ на душевен баланс и удовлетворение от начина, по който изпълваха дните си. Беше ми трудно да възпра напористото желание, примесено с голяма доза любопитство, което изискваше да задавам въпроси. Докато в главата си формулирах първия такъв, Elzo изненадващо ме изпревари:
- Какво е това на тениската ти? – попита ме симпатичният човек с бяла коса и пламенен поглед.
- Карта на света изобразена с геометрични фигури. - отвърнах моментално аз.
- А знаеш ли какво е на моята? – на свой ред попита Elzo.
Бързо разчетох, надписа със закачлив шрифт Sherpa. Оттам насетне се впуснах в интригуващ разговор (като със стари приятели), който ми напомни с пълна сила, че човешката воля и доброта са неизменна част от нас.
Историята с надписа Sherpa от тениската, която Elzo носеше ни върна близо 30 г. назад във времето, когато той и негов приятел предприемат немислим колоездачен преход от Нидерландия до далечен Непал. Само преди няколко години (вече на 70 годишна възраст) той и съпругата му Aldje осъществяват нов тур (над 5,000км) с велосипед около Непал и Тибет – правят го с благотворителна цел. Споделиха ми, че сега пътуват с кемпер бус, но това не им харесва особено и сърцата им завинаги са останали в пътешествията с велосипед. Това, което силно ги привлича в този начин на пътуване е бавното темпо, което позволява да се потопиш в околната среда, да почувстваш полъха на вятъра, миризмите и възможността да се разгледат в детайли местата през, които преминават. Не на последно място и двамата единодушно ми казват, че велосипедите лесно ги свързва с местните хора и култура.

Посланици на добрата воля

Тъкмо, когато от удивлението бе блокирало всичко останало в мен и не знаех какво точно да кажа, Elzo извади нова тениска от синият ван паркиран на парцел №14. Този път завоалирано под имитация на знаковият надпис Coca-Cola се разчиташе Camb-odia. Аз вече се досещах, че това е прелюдия към нова история, която обаче не виждах как би могла да надмине досегашните. Ето, че грешах – в своя неподправен стил с чаровна усмивка и пламък в очите като на 20 годишен младеж, Elzo небрежно ми споменава, че от 2011 г. почти всяка година с Aldje пътуват до Камбоджа. И да, може би правилно сте се досетили вече, че обикалят на велосипеди, но с мисия. Такава, която е явно доказателство, че дори и понякога позадрямалата емпатията и чистата добродетел имат своите неуморни посланици, които не се набиват на очи, но остават своята дълбока следа.
Elzo и Aldje са се посветили на това да изследват откъснати селски региони в Камбоджа и да помагат на местните хора, които са безскрупулно игнорирани от собствената си държава и корумпирани управници. Нидерландските ми събеседници споделят с тъга, че още на първата си визита в азиатската страна стават свидетели на това как хората, които срещат вървят километри за да си набавят силно замърсена вода или просто събират дъждовни капки за да оцеляват. Двамата ми разказват как стотици хора, които срещат боледуват тежо от липсата на питейна вода, а някои дори губят живота си за нещо, което ние в западния свят отдавна сме приели като даденост. Веднъж сблъскали се с тази покъртителна история, нашите главни герои решават, че трябва да направят нещо по въпроса. Elzo е бивш хидроинженер с богат международен опит. Той впряга знанията, енергията и свободното си време в каузата да открие течаща вода под земята, да изгради водни помпи и пречиствателна система, която да донесе неимоверна радост на хората от местните общности. През годините той и Aldje създават фондация посветена изцяло на тази мисия, въвличат местни хора, които искат да продължат делото и да помогнат, заразяват с добротата си и други европейци, които желаят да допринесат за общото добро.

Ставаме по-богати, когато даваме

Без да питам ми споделят, че времето прекарано сред тези общности в Камбоджа е може би най-хубавото в живота им, радостта която виждат изписана на лицата на местните хората осмисля и техният живот. Научавам, че още при първата среща с локалните жители те посрещат Нидерланските си гости изключително радушно и споделят малкото храна с тях – без изобщо да знаят с каква цел ги навестяват. Elzo е на 75 г., зачудих се и го питах защо почивката и спокойствието не е приоритет на тяхната възраст, а той просто се усмихна. Вместо отговор ми каза, че идния януари пътуват отново към страната известна от туристическите списания с невероятният Ангкор Ват. В списанията и дигиталните туристически брошури обаче няма да научите за дерзанията и трудностите на местните в Камбоджа, светът е твърде зает за проблемите на другите. Моите събеседници казват, че са просто капка в океана, но аз се питам океана не е ли изграден от множество капки? Разменяме си контакти с Elzo и Aldje, чувствам ги по дух по-млади от мен. До каква степен случващотото се в живота ни е отражение на това, което даваме от себе си? Обръщам се да помахам за довиждане, виждам в лицата им излъчване на любов, доброта и спокойствие – за себе си съм сигурен, че намерих отговор. До края на деня ми е трудно да мисля за друго, прехвърлям през телефона алтернативи за двупосочен полет до Пном Пен. Януари в България никога не ми е звучало особено привлекателно...
Имайки удоволствието вече двайсетина години да работя в сфера, която ме сблъсква с изключително разнообразни и невероятни човешки съдби е безценно богатство без аналог. Това и до ден днешен остава най-силната лична мотивация всеки ден да отивам на работа с усмивка, неимоверно желание, и силен копнеж да посрещна неизвестното, а то обикновено връхлита точно, когато най-малко очакваш. А дали вашата вълнуваща история не води началото си от 7 Lakes Camping? Най-малкото можете да се заредите с вдъхновение, а то е навсякъде.
Ако сте любопитни да проследите делата на Elzo и Aldje или желаете да подкрепите тяхната кауза, можете да последвате Elzo във Facebook или да се свържете с тях през сайта на фондацията: www.stwc.nl

За нас

Сгушен в подножието
на величествената Рила,
7 Lakes Camping е перфектното
кътче за отдих за цялото семейство.

Локация

Ул.Серафим Йорданов 1,
Сапарева баня, 2650,
(до комплекс "Плажъ")

Контакти

info@7lakescamping.com
+359 879 12 63 30
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram